Jde o přirozenou emoci, která nás svým způsobem chrání. Jsou ovšem situace, ve kterých strach není na místě, a přesto se dostaví. Jak překonat zbytečné obavy a myslet víc pozitivně? Vše se odehrává jen v naší hlavě. Když budeme mysl krmit negativními myšlenkami, budeme zároveň přispívat k intenzitě strachu a nebudeme mít šanci se ho zbavit. Pokud se tedy přistihnete, jak si v hlavě utváříte děsivé scénáře, změňte je na pozitivní obraz. Žijte v přítomnosti, budete šťastnější.
Když strach není za potřebí, musíte se ho zbavit. Nenechte, aby vás obíral o šťastné okamžiky, nenechte ho změnit kvalitu vašeho života.Vystrašená žena
Je důležité zeptat se sám sebe „Mám důvod se bát?“. Ve většině případů bude odpovědí NE, a proto musíme zapracovat na technikách, které nám pomohou se strachu zbavit. Když se proti vám řítí auto, je přirozené prožít ho a nechat jej nás zachránit. Pokud ale sedíte za stolem v práci a obáváte se něčeho, co neexistuje, začněte jednat.
Zhluboka se nadechněte a zapojte racionální myšlení. Vysvětlete si, v jaké situaci se právě nacházíte a zda na vás číhá potencionální nebezpečí. Jestli se bojíte změny, napište si všechny přínosy, které díky této změně nastanou.
Nezapomeňte, že nejste sami. Komunikujte o svých pocitech a zejména o těch, které vás trápí. Sedněte si s přáteli, rodinou, partnerem a nechte je vás vyslechnout. Pokud si netroufáte svěřit se blízkým, zajděte za terapeutem. Je důležité získat odstup a vyslechnout si názor nezaujaté osoby. Ze sezení si navíc můžete odnést praktické tipy, jak strach přemoct a zvítězit nad ním.Netrapte se
V neposlední řadě zkuste najít řešení sami. Najděte něco, co vám dělá radost a zlepšuje náladu. Myslete na to, když se objeví strach a pociťte, jak stav zděšení pomalu odeznívá.
Užívejte si maličkostí života a projevte vděčnost. Vyjmenujte všechno, za co jste vděční a nahlas poděkujte. Za práci, rodinu, přátelé či za vzduch, který dýcháte. Zkrátka se uvolněte a uvědomte si, že stojí za to být. Pozitivní myšlení vám opravdu může pomoci.