Nenechte se zmást a vyplašit informacemi o škodlivosti kokosového tuku

Kokos obsahuje tuk, který je označován jako nasycená mastná kyselina, a tato potravinová složka byla v medicíně považována za jednu z příčin srdečně cévních onemocnění. To se však týká živočišných tuků, zejména těch, co jsou součástí vepřového či hovězího masa, ovšem kokosový tuk má zcela jiné vlastnosti a působí v organismu na jiných principech.

rozpůlený kokosový ořech

Naštěstí se od tohoto velmi zkresleného pohledu na věc ustupuje, jde totiž o přirozený druh tropického ovoce, který slouží tisíce let jako zdroj potravy tamních domorodců, a kdyby byl opravdu toxický, dávno by se tato informace rozšířila i v povědomí „primitivních národů“.

Kokos v podobě celistvého plodu, ale i jako strouhaný nebo ve formě lisovaného oleje, si můžeme dopřávat pravidelně, třeba i každý den jako součást pestré stravy. Olej lze využít k tepelné úpravě pokrmů, ovšem je zdravější za studena k různým pomazánkám, obilným kaším, ke zmrzlinovým a ovocným pohárům, k palačinkám a podobným sladkým zákuskům.

kokos v dlaních

Vybírejte ten za studena lisovaný

Všechny oleje lisované za nízkých (pokojových) teplot si uchovávají své původní biologicky aktivní látky, tento proces je téměř neznehodnocuje a tím se jejich konzumace velmi přibližuje plodům v syrovém stavu. Proto se také mnohdy tyto výrobky považují za zdroj tzv. „RAW“ stravy. Další výhodou je pochopitelně širší pole působnosti a využití nejen v kuchyni, ale třeba i ke kosmetickým účelům nebo k masážím. Můžete jej přidávat i do koupele, jako regenerační balzám na vlasy a pokožku, a dokonce i v kombinaci s kurkumou na vybělení zubů.

Kromě šetrného procesu zpracování výchozí suroviny je vhodné zaměřit se i na pěstitelský zdroj, kde máme záruku tradičních pěstebních metod a absenci konzervačních látek a dalších nežádoucích příměsí. Kokosový olej BIO https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/ by měl takové požadavky splňovat.